Muutama viikko sitten lähdimme pidennetylle viikonloppureissulle Kakadun kansallispuistoon. Keskiviikkona host-perheeni äiti ilmoitti minulle, että hänen tuttavaperheensä au pair oli lähdössä Kakaduun torstaina ja autossa olisi tilaa, jos halusin liittyä seuraan. Totta kai halusin, sillä Kakadussa olen ehdottomasti halunnut käydä ja olin koittanut miettiä, miten reissu kannattaisi tehdä ja nyt se järjestyi kuin itsestään. Lähdimme reissuun torstai-aamuna kahden saksalaisen ja kahden ranskalaisen kanssa vuokratulla nelivedolla. Matka alkoi telttojen ja ruokien ostolla, missä vierähtikin muutama tunti kaikenlaisen säätämisen takia. Itse taisin nukahtaa (tälläkin) matkalla ja heräsin kun saavuimme kansallispuiston porteille.
Pysähdyimme muutamille info-pisteille kyselemään hieman neuvoja ja ostimme puistoalueelle pääsyliput, jotka maksoivat kappaleelta 25 dollaria. Info-pisteillä juttelu kannatti, sillä he kertoivat esimerkiksi eräidenkin vesiputousten, joiden luokse meidän oli tarkoitus mennä, olevan täysin kuivia näin kuivan kauden lopussa. Vältyimme siis turhalta ajelulta ja näimme sen sijaan huikeita paikkoja, joissa vettä vielä riitti.
Ensimmäisen yön leiripaikkamme Jabiru oli todella mukava! Telttojen pystyttämisen jälkeen menimme uima-altaalle, mikä oli aivan täydellistä kuuman ja hikisen automatkan jälkeen. Autossammehan ei tietänkään ollut ilmastointia. Allasalue baareineen oli suloinen ja metsän taakse laskeutuva aurinko kruunasi täydellisyyden. Suihkun kautta siirryimme keittiölle valmistamaan illallista. Silloin muistui taas mieleen kuinka paljon rakastan tuollaista retkeilyä ja vielä vaatimattomatkin olosuhteet kelpaisivat. Meillä oli kuitenkin suihkut ja pikkuiset ulkokeittiöt mikroineen ja hanoineen. Tajusin myös, että edellisistä retkistäni oli liian paljon aikaa, minkä huomasi taitojen ja varustautumisen puutteesta. Lähdin esimerkiksi reissuun ilman minkäänlaisia astioita. Onneksi tajusin sen kauppareissullamme ja ostin sieltä sitten jonkinlaisen lautasen ja ruokailuvälineet. Kaikkea en kuitenkaan miettinyt aivan loppuun, koska esimerkiksi oletin vain saavani kuumaa vettä jostain. Lautanen ei tietenkään ollut mikronkestävä, ei minulle tullut mieleenkään, että leirintäalueilla olisi mikro. Ensimmäinen ilta sujui kuitenkin hyvin, koska nuudelit onnistuivat vedenkeittimen avulla mainiosti ja sekoitin vielä joukkoon säilyketonnikalaa tuomaan ruokaisuutta.
Perjantai-aamuna oli aikainen herätys ja siirryimme aamupalan jälkeen East Alligator regionille katselemaan aborginaalien kalliomaalauksia.
Tämän jälkeen kiipeilimme kallioilla ja ihailimme upeita maisemia. Lenkkarit olivat kyllä ehdottomat, vaikka jotkut varvastossuillakin näyttivät kuljeskelevan.
Ennen puolta päivää ajoimme Alligator riverin yläjuoksulle, josta heti saavuttuamme pongasimme muutaman krokotiilin. Oli huikea nähdä ensimmäiset krokotiilit täällä oikeasti luonnossa eikä eläintarhassa. Odottelimme nousuveden tuloa, jolloin kalat lähtivät uimaan vastavirtaan ja krokotiilit kerääntyivät lounaalle tuon tien edustalle. Lopulta paikalla oli yli parikymmentä krokotiiliä.
Perjantai-iltana ajelimme toiselle leirintäalueellemme Gagudju Lodge Cooindalle, joka olikin huomattavasti kalliimpi kuin ensimmäisen yön. Se maksoi 46 dollaria per teltta, joka oli aika paljon, kun olin teltassa yksin. Varsinkin kun emme käyneet katsastamassa edes uima-allasta tai baaria ja pistorasioitakin oli koko viiden hengen porukallemme vain kaksi. Oli muuten hauska näky kun avasin pistorasiatolpan luukun ja siellä oli kaksi pikkuista sammakkoa peloissaan ja täristen. Mietin vain, miten ne ovat sinne ylös päässeet.
Kun olimme saaneet teltat pystyyn, lähdimme Nourlangieen katsomaan auringolaskua tuollaisten kallioiden päälle. Maisemat olivat aika huikeat, vaikka aurinko laskeutuikin kallion taakse eikä sitä näkynyt. Mutta taivas, pilvet ja nuo punaiseksi värjäytyvät kalliot näkyivät ja olivat aivan ihania. Kallion päältä näkyi todella kauas, oli rauhallista ja sai nauttia vain upeista maisemista.
Tarkoitus oli lähteä kohti leirintäaluetta ennen pimeän tuloa, mutta hiukan jouduttiin pimeässäkin ajamaan. Onneksi emme törmäilleet autolla elukoihin. Leirintäalueella oli taas illallisen aika, joka ei onnistunut itseltäni aivan yhtä hyvin kuin edellisiltana. Olin ostanut retkipastapusseja, joita on ollut tapana syödä retkillä. Tosin en ollut miettinyt ihan loppuun asti enkä ollut lukenut pussin kyljestä teko-ohjeita. Tietenkään. Kyllähän tuollaisen pastapussin jokainen osaa valmistaa. No keittiössä perehdyin kuitenkin ohjeisiin ihan varmuuden vuoksi ja sain selville, että pastaa olisi pitänyt keitellä trangialla, kattilassa tai mikrossa 10 minuuttia eikä minulla ollut sellaisia välineitä, joilla se olisi onnistunut. Eikä edes se ostamani kahden dollarin lautanen kestänyt mikroa. Keitin sitten vedenkeittimellä vettä ja hämmentelin pastaa lautasellani, jos se olisi vaikka siinä kypsentynyt. Jonkun aikaa odoteltuani totesin ettei se taida siitä sen enempää pehmetä ja nälkäkin oli niin kova, että tyydyin syömään hieman raakaa pastaa, joka narskui suussa. Onneksi tonnikala pelasti jonkin verran.
Lauantai-aamuna heräsimme taas aikaisin, sillä aikomus oli osallistua Yellow water cruiselle. Minulla ei oikein ollut odotuksia risteilyn suhteen, mutta olen aina valmis lähtemään tuollaisille, koska rakastan vesillä oloa ja sitä en ole pitkään aikaan tehnytkään. Ja näin trooppisessa paikassa en ole ikinä ollut edes veneessä. Risteilyllä kuljimme tuollaista jonkinlaista jokea pitkin rauhallista vauhtia aina välillä pysähdellen oppaan kertoessa linnuista ja kaikenlaisista elukoista, joita näimme. Lintuja näkyikin valtavasti ja tietysti myös niitä krokotiileja. Joku kertoi myös nähneensä jossakin pusikossa dingon, mutta opas ei ihan tainnut vakuuttua siitä. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen risteily.
Kun risteily oli tehty, jatkoimme matkaa Magukiin kohti ensimmäistä vesiputousta ja luonnon uima-allasta. Auto jätettiin parkkipaikalle ja lähdimme kävelemään merkattua polkua pitkin. Matka alkoi taas tuollaisesta palaneesta metsästä. Noissa metsissä oli jännittävä ja jollain tapaa kiehtova tunnelma. Muuten oli hiljaista, mutta korppi huusi jossain ja kauempana saattoi näkyä hiukan savua ja tuoksukin oli ihan omanlaisensa. Jännittävää.
Noihin matkan varrella oleviinkin altaisiin teki jo mieli pulahtaa, koska noilla kallioilla liikkuessa ja jokia ylittäessä tuli entistäkin kuumempi. Kun vihdoin saavuimme suurelle altaalle riisuinkin salamana vaatteet ja pulahdin tuonne ihanan viileään (tai siltä se ilmaan verrattuna tuntui) veteen. Viihdyimme tuolla jokusen tunnin ja uimme esimerkiksi vesiputouksen luokse ja kävimme istumassa tuolla kallion kolossa. Jotkut ihmiset hyppivät kallioilta veteen ja jostain löytyi reitti vesiputouksen päällekin. Siellä olisi luultavasti ollut vähän pienempi allas.
Matkamme jatkui kohti seuraavan yön leirintäaluetta Gunlomia, joka ehkä nousi vaatimattomuudellaan suosikikseni. Perillä odotti hiljaisuus muutamia lintuja ja leireilijöitä lukuunottamatta. Aloimme kerätä nuotiontekoaineksia ja ranskalaiset menivät katselemaan auringonlaskua ja näkivät kuulemma kenguruitakin! Itse en ole niitä vielä nähnyt, joten olisi kelvannut.
Ilta kului nuotion ääressä ja olin edellisillasta viisastuneena ostanut leirintäalueen pikkuisesta kaupasta nuudeleita ja tonnikalaa. No täällä ei sitten ollut minkäänlaista keittiötä vedenkeittimestä puhumattakaan, joten söin pelkkiä maissikakkuja, tonnikalaa ja kylmään (tai no haaleaan, vesi ei täällä kovin kylmänä pysy) veteen tehtyä puuroa. Aamupalaksi minulla oli nimittäin mukana puuropusseja ja onneksi niitä oli vähän ylimääräisiä. Saksalaiset katselivat puurojani vähän kummaksuen, mutta itse söin niitä paljon mielummin kuin valkoista paahtoleipää. Pimeän tultua katselimme uskomattoman kirkasta tähtitaivasta ja menimme taas aikaisin nukkumaan.
Aamulla kylmän puuron jälkeen lähdimme etsimään taas erästä luonnon uima-allasta, jonka oli tarkoitus olla ihan lähellä. Ja kyllähän se lopulta kiipeilyurakan jälkeen löytyi.
Parin tunnin uimisen, kuvailun ja lekottelun jälkeen lähdimme alas, söimme pienen lounaan ja lähdimme ajelemaan kohti Darwinia. Paluumatka oli omalta osaltani aika tuskainen, koska nälkä oli kamala, auto tuntui saunalta, istuminen puudutti ja vesi alkoi loppua. Tuonne tosiaan kannatti varata omaa vettä paljon mukaan, koska hanavesi ei siellä ollut juomakelpoista. Pienistä kaupoista sai ostettua vettä, mutta esimerkiksi viimeisen yön leirintäalueen lähellä ei ollut minkäänlaista kauppaa. Lähimpään kauppaan taisi olla sellaiset 40 kilometriä matkaa. Onneksi kuitenkin pysähdyimme paluumatkalla jossain huoltoasemalla ja sai ostettua jääkylmää vettä ja jäätelön. Myös vähän ennen kaupunkiin saapumista host-äitini viesti, jossa hän kysyi lähtisinkö heidän kanssaan illalliselle ja katsomaan auringolaskua Mindil Beachille, piristi kummasti. Vihdoinkin saisi kunnolla ruokaa!
Kakadu on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka ja menisin sinne mielelläni uudestaan tällä kertaa vaikka sadekauden loputtua, jolloin maisemat ovat hyvin eri näköiset, rehevämmät ja myös vesiputoukset virtaavat vuolaammin. Ensi kerralle riittää vielä runsaasti näkemistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti