lauantai 3. marraskuuta 2018

Mitä tehdä Waihekella?


Aucklandiin mennessä kannattaa ehdottomasti vierailla myös Waiheke-saarella. Vain vajaan tunnin venematkan päässä oleva Waiheke sopii erityisesti ihmisille, jotka rakastavat hyvää viiniä, herkullista ruokaa sekä kauniita maisemia ja tietenkin merta. Saari on talvisin aika rauhallinen, mutta kesäisin täynnä ihmisiä, varsinkin viikonloppuisin. Saarella on yli 20 ihastuttavaa viinitilaa, joista kaikki eivät ole auki talvella, mutta kesällä useimmat ovat päivittäin auki lounasaikaan. Kesäviikonloppuisin kannattaakin ravintoloihin tai viininmaistajaisiin tehdä varaus, jos haluaa jonnekin päästä.


Olen vieraillut saarella muistaakseni 13 eri viinitilalla, joten edelleen on jäljellä paikkoja minne haluaisin mennä, esimerkiksi luomuviinitila Awaroa sekä saaren vanhin viinitila Goldie Estate, joka sekään ei tosin ole kovin vanha, vain noin 40-vuotias. Saari tuntuu uudistuvan ja kasvavan kovaa vauhtia ja uusia paikkoja avataankin tieheään, baarit erityisesti vaihtavat nimiä ja omistajia, niin, että ei meinaa perässä pysyä.


Ajattelinkin siis seuraavaksi kertoa lempipaikkojani saarelta kuvien kera. Viineistä en vieläkään tiedä ihan kauheasti, joten niistä en osaa sanoa vinkkejä. Lähes kaikki ravintolat, joissa olen saarella vieraillut ovat olleet herkullisia, joten tähän tulee lähinnä ne joista minulla on kuvia tai jotka ovat erikoisen mieluisia.


VIINITILAT


Stonyridge




Stonyridge on yksi vanhimpia viinitiloja Waihekella, mutta silti aika nuori, reilu 30 vuotta. On hauska, että haaveisiini ovat kuuluneet viinitilalla työskentely tai asuminen, keittiössä työskentely ja meren rannalla asuminen ja yhtäkkiä ne kaikki kävivät toteen samaan aikaan, kun pääsin töihin kyseiselle viinitilalle ja asumaan Waihekelle. 




Stonyridge oli huikea työpaikka, ihmiset olivat mukavia ja työporukan kanssa oli aina niin hauskaa ja töissä viihtyi, mikä oli tietenkin osittain myös ihmisten ansiota. Meille järjestettiin milloin jousiammuntaa, milloin leffailtoja ja joogaa meillä oli viikottain. Ruoka tietenkin on herkullista, maisemat upeita ja Stonyridge järjestää kaikenlaisia erilaisia tapahtumia kuten jazz-festivaalit ja joskus taas julkkiskokit tulevat vierailemaan keittiöön päiväksi ja kokkailemaan oman menunsa. Usein kaikki tapahtumat ovat loppuunmyytyjä hyvin nopeasti. Minulla on paljon kuvia Stonyridgestä, koska vietin siellä suurimman osan ajasta kymmenen kuukauden ajan. Tässä tulevat kuitenkin lemppareitani (ja ne julkaisukelpoiset).

Ensimmäinen työpäiväni. Jännitti aika paljon, mutta kaikki meni niin hyvin.

 








Yhtenä päivänä kokeilin viinirypäleiden poimintaa, oli kiva työskennellä ulkona ja nähdä vähän, miten sadonkorjuu toimii. Seuraavana päivänä oli kuitenkin taas ihana palata keittiöön töihin! 

Syksyinen aamu, joka alkoi jousiammunnalla.




Näkymät keittiön ikkunasta.

Batch Winery



Batch Winery sijaitsee korkealla vuoren päällä ja maisemat sieltä ovatkin aivan upeat. Otimme siellä viinimaistelun sekä illallisen, oma uunissa valmistettu munakoisoni oli herkullinen. Jälkkäreissä oli jopa kaksi vegaanista vaihtoehtoa, joten pitihän suklaajuustokakku kokeilla. Se oli kuitenkin enemmän raakakakku kuin juustokakku, mutta herkullinen joka tapauksessa. Tosin aivan liian iso yhdelle henkilölle. Batch on loistava paikka auringonlaskun katseluun ja sieltä on muutenkin ihanat näkymät koko Waiheken ylle.








Cable Bay


Cable Bayn ruoka on ihanaa ja varsinkin herkullisista pitsoista huomaa, että pääkokki on italialainen. Cable Baylla on paljon säkkituoleja nurmikolla, jonne on kiva mennä viettämään päivää viinilasin kanssa ja tilata ehkä jonkun juustolautasen. Cable Baysta on myös näkymät Aucklandiin ja jos sinne haluaa jäädä illalliselle, saattaa nähdä myös kauniin auringonlaskun.



Casita Miro



Casita Miro on barcelonalais-tyylinen arkkitehtuuriltaan, upeita yksityiskohtia täynnä ja paljon kauniita kukkia. Kasvissyöjälle tai varsinkaan vegaanille sieltä ei kauheasti löydy ruokavaihtoehtoja, mutta herkullisia tapaksia saa sangrian kaveriksi. Sangria ja heidän oma jälkiruokaviini ovat lemppareitani. Ja kyllä, siitä sangriasta piti laittaa kolme kuvaa, se ansaitsi sen.




Kennedy Point



Kennedy Point on pieni luomuviinitila lähellä autosatamaa, ihana tunnelma, vanhoja harmaita puurakennuksia ja upeat maisemat. Ruokaa ei tainnut saada muuta kuin erilaisia maistelulautasia.

Kuva on otettu Kennedy Pointin parkkiksella, muuten se ei juuri liity viinitilaan. Halusin kuitenkin laittaa kuvan ihanasta Vespastani, jolla ajelin saarta ympäri aina silloin kun sitä huvitti käynnistyä. 


Man O’ War


Man O’ War sijaitsee kauimpaisena keskustasta ja sinne tarvitseekin mennä omalla autolla, mutta maisemat matkan varrella ovat upeat. Heidän viinimaistelu on ilmainen, ilmeisesti houkuttelemaan asiakkaita sinne kauas. Itse suosittelen paikkaa ihan jo maisemien takia, mutta ruokaa en ole kokeillut.



Mudbrick




Mudbrickista näkee naapurinsa Cable Bayn tapaan myös auringonlaskun sekä maisemat Aucklandiin. Viinimaistelu on kiva, paikka on tunnelmallinen ja puutarha kaunis. Ruokaa en ole kokeillut, mutta olen kuullut siitä kehuja ja varsinkin jälkkäriruokalista kuulosti hyvin erilaiselta ja mielenkiintoiselta. Syömään sinne olisi siis myös kiva päästä, he ovat auki myös illallisen aikaan.





Passage Rock



Passage Rock sijaitsee sekin kaukana keskustasta, mutta ruoka on älyttömän herkullista ja erilaista aina jälkkäreitä myöten. Maisemat tietenkin jälleen kerran kauniit ja nuo oksista tehdyt taideteokset ovat ihania.








Peacock Sky


Peacock Skyn viininmaistelu on suosikkini saarella, koska mukana tulee pienet ruokamaistiaiset. Se on mielenkiintoista kuinka viinin maku muuttuu kun sen kanssa syö jotain tarkkaan harkittua ruokaa. Jopa tällainen viiniamatööri huomaa eron ja se on niin mielenkiintoista, että haluaa oppia vain lisää viineistä. Ruoka on herkullista myös siellä ja jos tarjolla on itsetehtyä jäätelöä, sitä ei kannata missata.




Tantalus




Tantalus on uusimpia viinitiloja saarella ja se on aivan ihana. Vaikka en ole ollut syömässä siellä kunnon lounasta, voin suositella paikkaa ruuankin perusteella. Meillä oli työpaikan juhlat siellä ja tarjoilut olivat uskomattoman herkullisia, lisäksi olen muutaman kerran syönyt parmesan ranskalaiset tryffelimajoneesilla, enkä usko, että parempia ranskalaisia voi ikinä saada. Tantalus valmistaa itse viinien lisäksi myös oluita, joten heillä on mahdollista saada olutmaistelu viinimaistelujen lisäksi. Heidän kellaribaarinsa on ihanan tunnelmallinen.



Rikkaat ihmiset matkustavat Aucklandista helikoptereilla Waihekelle päiväksi maistelemaan viinejä.

Olutmaistelu ja takana näkymät tynnyrit, joissa oluet on tehty.

Te Motu



Myös Te Motun ruoka on uskomattoman herkullista. Heillä on perjantaisin kalaillallinen, jolloin he valmistavat aina erilaisen kahden tai kolmen ruokalajin illallisen tuoreesta kalasta. Perjantain menu vaihtelee viikottain. Viinipullojen etiketit ovat suloisia, viinit herkullisia ja ravintola on valittu saaren parhaimmaksi.







Poderi Crisci


Poderi Crisci on italialaistyyppinen viinitila ja heidän ravintolassa käytetään yrttejä ja kasviksia omalta kasvimaalta, mikä tekee ruuasta aina parempaa. Kävin siellä kerran syömässä ja ruoka oli italialaiseen tapaansa yksinkertaisen herkullista. 


KAHVILAT JA RAVINTOLAT




The Little Frog


Lemppari-kahvilani Oneroassa, ihania kahveja ja paljon erilaisia kasvisvaihtoja. Vakkariksi muodostui tattarilettu erilaisilla suolaisilla täytteillä. Parasta ovat myös itsetehdyt vegaaniset kasvimaidot, joita en ole kovin monessa paikassa nähnyt.




Island Gelato Company

Parhaimmat jäätelöt saa täältä, suuri valikoima myös vegaanisia jäätelöitä.


Dragonfired


Pop up-ravintola, jossa on suuri pitsauuni. Heillä on ihania pitsoja, calzoneja sekä taskuleipiä (voiko sen suomentaa noi?) sekä myös aamiasvaihtoehtoja ja kahveja. Toivon, että ravintolat ovat auki taas ensi kesänä sekä Onetangilla että Little Oneroassa.


Timbuktu Nomadic Deli


Ihana ravintola, niin sisustukseltaan ja paljon valikoimaa, aina kakuista ja leivoksista herkulliseen ja terveelliseen kotiruokaan. Paljon kasvisvaihtoehtoja ja kaikkea saa myös halutessaan mukaan.


RANNAT




Onetangi


Waiheken pisin ranta on Onetangi ja se on myös lempparini, ehkäpä koska asuin niin pitkään sen lähellä. Ranta tuntuu vähän kuin kotirannalta. Rannalla on pari ravintolaa Charley Farleys ja Boathouse, joista Boathousen ruoka on suosikkini. Rannalle on myös ilmeisesti avattu lähtöni jälkeen vielä kolmaskin paikka Three Seven Two, jota uskallan kuulemani perusteella suositella. Ravintolat ovat kiireisiä varsinkin kesäisin ja ne ovat auki aamupalasta illalliseen. Mukavia ja äänekkäitä paikkoja ja sopivat varsinkin porukoiden illanviettoon.





Oneroa ja Little Oneroa

Oneroan ranta on nimensä mukaisesti keskustan lähellä ja sieltä on kauniit maisemat kävellä Little Oneroalle.





Palm Beach


Palm Beach pieni ranta, jota ympäröi kukkulat ja palmut (yllättäen). Monet pitävät Palm Beachia suosikkinaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti